Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Διατροφη(2)

                                                             ΧΟΡΤΟ

Επίσης μασώντας χόρτο τους παρέχει υγιή πνευματική δραστηριότητα, η οποία μειώνει το μάσημα των ακατάλληλων αντικειμένων, όπως έπιπλα και αντικείμενα, βοηθά στην καλή υγεία των δοντιών καθώς τα τροχίζουν μασώντας το συνέχεια και παρέχει την αίσθηση πληρότητας στο στομάχι του κουνελιού. Οι ξηροί κλαδίσκοι δέντρων μηλιάς βοηθούν επίσης το πεπτικό σύστημα.
Το κουνέλι μου δεν τρώει καθόλου χόρτο
Πολύ πιθανόν το κουνέλι σας να τρώει πολύ ξηρά τροφή ή λαχανικά ή λιχουδιές με αποτέλεσμα να χορταίνει και να αγνοεί το χόρτο. Στις ενότητεςΞηράΛαχανικά και Φρούτα θα βρείτε ημερήσιες ποσότητες που πρέπει να καταναλώνει ένα κουνέλι ανά κιλό σωματικού βάρους.
Εάν διατρέφεται στις σωστές ποσότητες και πάλι το αγνοεί, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να το ενθαρρύνουμε να το τρώει. Ο καλύτερος φυσικά είναι να μάθουν από μικρά αλλά αρχικά να δοκιμάσουμε διάφορες μάρκες και είδη χόρτου για να δούμε ποιο προτιμά, να δίνουμε διάφορους τύπους χόρτου (μάρκες) εναλλάξ για να μη το βαριέται, μπορούμε να αναμιγνύουμε την ξηρά και τα λαχανικά μέσα στο χόρτο, να το βάζουμε μέσα στα παιχνίδια τους, να τους δίνουμε φρέσκιες ποσότητες καθόλη την διάρκεια της ημέρας για να έχει έτσι έντονη μυρωδιά και να προσελκύεται έτσι να το φάει.
Μπορούμε επίσης να το ενθαρρύνουμε να φάει χόρτο δίνοντας το με διάφορους τρόπους σε διάφορα σημεία, όπως σχάρες, καλαθάκια, σε χαρτόκουτα, στο σημείο που αράζει, μέσα στο κουτί τουαλέτας κλπ.
ΚΛΑΔΙΑ&ΦΥΛΛΑ
Τα δόντια των κουνελιών μεγαλώνουν συνεχώς καθ 'όλη την διάρκεια της ζωής τους (περίπου 2 χιλιοστά ανά εβδομάδα). Ακόμα και μια διατροφή που αποτελείται από λαχανικά, χόρτο και pellets, δεν είναι συνήθως αρκετό για να κρατήσει τα δόντια υγιή και σε σωστό μήκος, γι'αυτό καλό είναι τους παρέχουμε που και πού κλαδιά να ροκανίζουν. Τα κλαδιά όχι μόνο βοηθούν στο τρόχισμα των δοντιών τους αλλά καθώς χρειάζεται να τα μασάνε αργά, ενεργοποιείται έτσι η σωστή σιελόρροια στο πεπτικό. Παρέχουν ίνες που συμβάλλουν στην καλή δραστηριότητα του πεπτικού συστήματος, είναι θρεπτικά, και προσφέρουν διασκέδαση.
Κλαδιά και φύλλα που είναι πλούσια σε τανίνη (ιτιές, δρυς, Μελιά, οπωροφόρα δέντρα) είναι εξαιρετικά για την πρόληψη κατά της κοκκιδίωσης. Είναι σημαντικό όμως αυτά τα κλαδιά να είναι από ασφαλή δέντρα και θάμνους, τα οποία δεν έχουν υποστεί χημική επεξεργασία με λιπάσματα, φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα και δεν είναι εκτεθειμένα στο καυσαέριο.
Δέντρα που έχουν καρπούς με ένα κουκούτσι (συμπεριλαμβανομένου της κερασιάς, δαμασκηνιάς, ροδακινιάς, βερικοκιάς) είναι τοξικά για τα κουνέλια.
τροφη ανα ηληκια
Το κουνέλι ανάλογα με την ηλικία του, πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένη διατροφή.
Παρακάτω ακολουθούν οδηγίες για το τι πρέπει να τρώει και πόσο ημερησίως, για την σωστή υγεία και ανάπτυξη του.

0 - 3 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ

   ■ Mητρικό γάλα



3 - 4 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ



■ Μητρικό γάλα

■ Πρώτη γνωριμία με μπουκιές χόρτου alfalfa και Ξηράς τροφής για μωρά




4 - 7 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ



■ Mητρικό γάλα

■ Άυξηση χόρτου alfalfa και Ξηράς τροφής (pellets) για μωρά




8 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ – 7 ΜΗΝΩΝ



 ■ Απεριόριστα ξηρά τροφή για μωρά και απεριόριστο Χόρτο Alfalfa

■ Στις 12 εβδομάδες χορηγούμε ένα Λαχανικό τη φορά σε μικρή ποσότητα
(βλ ενότητα Λαχανικά για οδηγίες και λίστα).





7 ΜΗΝΩΝ - 1 ΕΤΩΝ


■ Απεριόριστο Χόρτο (Timothy, Meadow Hay, μειώνουμε σταδιακά το alfalfa)

■ Μείωση της Ξηράς τροφής για ενήλικες σε 1/2 φλιτζάνι ανά 2.700 κιλά βάρους κουνελιού

■ Σταδιακή αύξηση των Λαχανικών καθημερινώς

■ Φρούτα 2-3 κομματάκια την εβδομάδα (λόγω θερμίδων)

  


1 - 5 ΕΤΩΝ


■ Απεριόριστο Χόρτο (όχι alfa alfa)

■ 1/4 με 1/2 φλυτζάνι Ξηράς τροφής ανά 2.700 κιλά βάρους κουνελιού (ανάλογα τον μεταβολισμό και τις αναλογίες των λαχανικών)

■ Τουλάχιστον 2 φλυτζάνια τεμαχισμένα Λαχανικά ανά 2.700 κιλά βάρους κουνελιού

 Φρούτα 2-3 κομματάκια την εβδομάδα (λόγω θερμίδων).




6 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΩ


Αν διατηρεί το σωματικό του βάρος, συνεχίστε τη διατροφή για 1-5 ετών. Tα υπερήλικα και ασθενικά κουνέλια ενδέχεται να χρειάζονται απεριόριστες ποσότητες Ξηράς τροφής για να διατηρήσουν το βάρος τους. Mπορεί να χορηγείται και αλφάλφα σε ελλιποβαρή κουνέλια, μόνον όμως αν τα επίπεδα του ασβεστίου βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων. 

Συνίστανται ετήσιες εξετάσεις αίματος για τα γηριατρικά κουνέλια. Τα υπερήλικα κουνέλια χρειάζονται μεγαλήτερη προσοχή λόγω του ότι μπορεί να παρουσιάσουν ευαισθησία (διάρροια, αέρια, κλπ) σε Λαχανικά που πρίν αφομοίωναν χωρίς πρόβλημα. Ειδικά σε αυτά με υψηλή ζάχαρη όπως τα καρότα και τα Φρούτα.

Σημειώση: Όταν μειώνετε την ποσότητα της ξηράς τροφής, τα θρεπτικά συστατικά θα πρέπει να αναπληρώνονται με αύξηση τωνΛαχανικών. Επίσης θα πρέπει να παροτρείνουμε το κουνέλι να τρώει συνέχεια χόρτο, προσφέροντας του φρέσκο αρκετές φορές την ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου